divendres, 29 de març de 2013

SALUTACIÓ


Glòria FANDOS

Presidenta de Poetes de l’Ebre


Un any més, la poesia dóna els seus fruits, com l’eclosió de llum d’una nova primavera que ens amara els cors d'amor i esperança.
Gràcies a tots els components de Poetes de l’Ebre, sense la participació dels quals res seria possible. Tots som igual d’importants i necessaris, per anar endavant en el nostre caminar poètic, per les nostres Terres de l’Ebre i més enllà. Ja que els components poden ser d’altres terres, com així també  arriben els nostres poemes fora de les Terres de l’Ebre. Tinc una gran satisfacció de ser la responsable, ara farà tres temporades, d’una associació amb tretze anys d’història, Agrupació poètica de la qual sempre hi he format part.

Dues temporades intenses, amb resultats molt positius, amb els 20 recitals el primer any, 2011, els més de 10 el segon, i aquest any, farem el que podrem, i una mica més, amb l’ajuda de tots vosaltres.
Hem anat per molts pobles de les Terres de l’Ebre, hem participat al Canal de Televisió Terres de l’Ebre, a ”Poesia per la Pau” de Ràdio Ràpita. Algunes de les nostres activitats s’han fet difusió a la premsa escrita de l’Aktual3 i al Diari de Tarragona Ebre, a més, posem totes les nostres publicacions per Internet al Bloc Poetes de l’Ebre. A la biblioteca Marcel•lí Domingo, a Sant Jordi 2012, ens van gravar un audiovisual, que estarà disponible al públic a la Biblioteca.
Ens sentim afortunats i rics en cultura, amb la nostra poètica que ens brolla del cor i de l’ànima, i hi posem un granet de sorra d’esperança a la nostra societat, tant empobrida, tant trista de vegades i tant sola. Persones idealistes, que compartim paraules, sensibilitats a mans plenes i així seguirem. Entre tots i totes ho farem possible.
 Amb una trentena de components de diverses edats, estils, i de molts pobles de les Terres de l’Ebre i d’altres terres. Ens uneix la poètica, l’estima per les paraules, l’amistat, l’amor i la pau, sentiments importants per a seguir la vida, defensem la igualtat i la justícia. Recordem que aquesta Associació té el suport especial d’Amposta, però també de totes les Terres de l’Ebre en general.
Amalgama una gran riquesa, precisament per la diversitat d’estils, de formes, no estem gairebé influenciats per cap poeta que ens ha precedit, o contemporani, ens guiem per nosaltres mateixos, pel nostre instint, pels nostres sentiments, les nostres vivències, experiències i les plasmem al paper o en veu pròpia. Tenim il•lusió i entusiasme, però al darrere, hi ha un treball, un esforç. A més a més de la creació, que és nata, flueix, com quan naix una font a la muntanya després de la pluja, així en surten els poemes. Si volem fer poesia clàssica, de quartets, que poden ser versos de 6 o 8 síl•labes, rimant tercer i quart, els sonets que són de 14 versos decasíl•labs, que té unes normes amb rima consonant o els versos alexandrins de 14 síl•labes, contades mètricament, hi ha un treball i un esforç, buscar paraules, ampliar vocabulari. La majoria som autodidactes, que vol dir que aprenem per natros mateixos. On es dóna la llicenciatura o la diplomatura de Poeta? A quina escola, a quina universitat es pot anar? S’utilitzen paraules, com a eina a l’abast de tothom, tenim que agafar-les, com més millor i utilitzar-les, com a cadascú li vingui millor o li soni bé. En aquesta Antologia us trobareu més que res poesia lliure que pot tenir una riquesa lírica insuperable. Podem dir que hi ha, o hi ha hagut grans poetes, en aquest estil: Juan Ramon Jiménez, Rubén Darío, Rafael Alberti i Miquel Martí i Pol. En la poesia clàssica, com no, m’entusiasma Antonio Machado, maria Mercè Marçal i més. Quasi sempre aplico un lema que m’he l’he fet meu...”vers a vers, pas a pas, es fa camí al caminar”. Així fem els “Poetes de l’Ebre” caminem pels pobles i ciutats d’aquestes Terres de l’Ebre i més enllà...

Gaudireu de poemes de temes reals i actuals, de belleses que ens fan sentir la natura, el color, la sentor de bellesa lírica, íntima, que desitgem compartir. Des de l’experiència, la saviesa de la vida viscuda de reflexió i de vida. També ens porta l’aire fresc, d’uns somriures, amb els seus versos agafats a grapats de la vida quotidiana. Ens deixen veure la sensibilitat i l’espiritualitat de l’ànima. Poemes trets de la realitat injusta, de la societat, del seu interior aflora l’art. Hem caminat en el temps, des de l’inici de “Poetes de l’Ebre”, constants.
Esperem que gaudiu d’aquesta antologia de “Poetes de l”Ebre” 2012, només que algun vers arribi a algun cor solitari, que segur que l’està esperant, ens donem per satisfets.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada